Μετάβαση στο περιεχόμενο


Πόνος πλάτης

Ο πόνος στην πλάτη είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν επαγγελματία βελονιστή, με 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εκτεθεί σε αυτόν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
   
Οι κύριες αιτίες του πόνου στην πλάτη προέρχονται από τις πιέσεις ( προκαλούνται από την ξαφνική πίεση), τραβήγματα (απότομη κίνηση ενός ή περισσότερων σύνδεσμων στην πλάτη), της δισκοκύλες (ενός δίσκου που μετακινείτε από την κανονική θέση του μεταξύ δύο σπονδύλων, ασκώντας την πίεση στα νεύρα) και την ισχιαλγία (όρος που περιγράφει τον πόνο που επεκτείνεται από το χαμηλό πίσω κάτω στους γλουτούς και το πόδι λόγω της ενόχλησης ενός μεγαλύτερου νεύρου στη σπονδυλική στήλη).

Αυτά μπορούν να συμβούν από τους τραυματισμούς, την απότομη κίνηση , τη καθιστική θέση στο κομπιούτερ είτε στο γραφείο , στο αμάξι , την αποδυνάμωση της υποστήριξης των μυών και των συνδέσμων και των εκφυλιστικών αλλαγών.

Πώς ο Βελονισμός βοηθά στον πόνο της πλάτης?

Ο βελονισμός είναι γνωστός γενικά για τη δυνατότητά του να σταματάει τον πόνο .Είναι αποτελεσματικός στη μεταχείριση και του οξύ και χρόνιου πόνου στην πλάτη επειδή ελαττώνει την απάντηση πόνου τοπικά , δεδομένου ότι χαλαρώνει τους παρακείμενους μυς.
Ένας αρνητικός κύκλος πόνου τελειώνει όταν λυθεί ο σπασμός των μυών,  οι παρακείμενες ομάδες μυών δεν αντισταθμίζουνε πλέον, το οποίο φέρει χαλάρωση και ανακούφιση των μυών και φυσικά του πόνου. Ο βελονισμός το καταφέρνει αυτό με:

  • χαλάρωση των μυών: η οποία επιβραδύνει τους σπασμούς έως ότου απελευθερωθούν

  • τοπική μείωση της φλεγμονής με την αύξηση της τοπικής κυκλοφορίας αίματος

  • μείωση του οιδήματος

  • υποκίνηση της απελευθέρωσης της ενδορφίνης με την οποία μειώνετε ο πόνος


Πότε χρειάζεται ο βελονισμός
Οξύς πόνος στην πλάτη

Σε μια οξεία κατάσταση, χρειάζεται αρχικά να καθοριστεί πόσο σημαντική είναι η ζημία. Εάν είναι σοβαρό, ή είστε αβέβαιοι, καλέστε 166 ή πηγαίνετε κατ' ευθείαν στο κοντινότερο νοσοκομείο για την κατάλληλη αξιολόγηση.

Εάν ο πόνος στην πλάτη δεν είναι ισχυρός, τότε όσο πιο σύντομα λάβετε τις θεραπείες βελονισμού, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Ο λόγος είναι απλός: ο βελονισμός προκαλεί τους φυσικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς να λειτουργήσουν πριν ακόμα ο κύκλος του πόνου αρχίσει.

Αυτό επιτρέπει στο βελονισμό να μειώσει δραστικά το χρόνο αποκατάστασης και να σταματήσει τον τραυματισμό πριν να γίνει χρόνιος.

Χρόνιος πόνος στην πλάτη.

Ο πόνος στην πλάτη που συνεχίζει ή καθυστερεί περισσότερο από 3 μήνες γίνεται χρόνιος. Είναι σημαντικό να είναι γνωστό γιατί ο πόνος είναι εκεί. Το στένεμα της σπονδυλικής στήλης ή ενός όγκου που πιέζει στα οσφυϊκά νωτιαία νεύρα είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Γι’αυτό  συστήνεται να ληφθεί μια πλήρης ιατρική αξιολόγηση και μια διάγνωση, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών και της μαγνητικής τομογραφίας όταν χρειάζεται. Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη που έχει αξιολογηθεί κατάλληλα, και που δεν αποκρίνεται στις συμβατικές θεραπείες, σχεδόν πάντα βελτιώνεται με τις συνεδρίες βελονισμού.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό ο πόνος έχει εμμείνει, ο βελονισμός μπορεί ακόμα να παρέχει τις αξιοπρόσεχτες θετικές βελτιώσεις, εάν όχι την ολική εξάλειψη του πόνου στην πλάτη. Και αυτό πραγματοποιείται  χωρίς τη χρήση οποιωνδήποτε φαρμάκων χωρίς συνταγογράφηση.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;


Οι θεραπείες βελονισμού προσαρμόζονται συγκεκριμένα σε κάθε άτομο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο ζωής, το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του. Αυτό εγγυάται ένα σχέδιο θεραπείας που ικανοποιεί τις ακριβείς ανάγκες κάθε προσώπου, αλλά το καθιστά δυσκολότερο να γενικεύσει τις γενικές απαντήσεις.

Ακόμα κι έτσι, είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι ο οξύς πόνος στην πλάτη συνήθως επιτυχώς αντιμετωπίζεται σε 5 έως 7 συνεδρίες σε περίοδο 3 εβδομάδων . Είναι δυσκολότερο να γενικευτεί το μήκος της θεραπείας για το χρόνιο πόνο στην πλάτη επειδή τα φάρμακα, η παρατεταμένη αδράνεια, το χαμηλό ηθικό και οι χειρουργικές επεμβάσεις περιπλέκουν την θεραπεία.

Άσχετα από τα παραπάνω, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει μια θετική αλλαγή στον πόνο στην πλάτη του/της μέσα σε 8 έως 10 συνεδρίες σε διάρκεια από 1 έως 3 μήνες.

...επιστροφή
Επιστροφή στο περιεχόμενο