Μετάβαση στο περιεχόμενο


Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το μεσαίο νεύρο ταξιδεύει από το αντιβράχιό σας στο χέρι μέσω ενός μικρού καναλιού ή το άνοιγμα στον καρπό - «η καρπιαίος  σωλήνας». Το κατώτατο σημείο και οι πλευρές αυτού του καναλιού διαμορφώνονται από τα κόκκαλα, ενώ η κορυφή του καναλιού καλύπτεται από έναν σύνδεσμο.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν συμπιέζεται το μεσαίο νεύρο καθώς περνά μέσω αυτού του ανοίγματος στον καρπό. Το τραύμα ή η ζημία μπορεί να προκαλέσει μια αύξηση στην πίεση στο νεύρο καθώς περνά κάτω από το σύνδεσμο στον καρπό.
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διόγκωση σε αυτήν την περιοχή. Και σε μερικούς ανθρώπους ο καρπιαίος σωλήνας είναι μικρότερος απ' ό,τι σε άλλους.

Ανεξάρτητα από την αιτία, τα συμπτώματα είναι τα ίδια: τσούξιμο, μούδιασμα, πόνος, απώλεια δύναμης ή μειωμένη επιδεξιότητα στο χέρι και τα δάχτυλα. Ένα κοινό σύμπτωμα είναι όταν ένα άτομο ξυπνά στο μέσο της νύχτας με μούδιασμα στο χέρι.

Ένα κούνημα του χεριού και αυτό φεύγει, επιτρέποντας στο άτομο να πάει πάλι για ύπνο. Κατόπιν στην εργασία μερικά δάχτυλα τσούζουν, μουδιάζουν από καιρό σε καιρό. Οι αισθήσεις έρχονται και πηγαίνουν, αλλά τελικά το τσούξιμο, ο πόνος και το μούδιασμα δύσκολα αγνοούνται .
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αρχίζει συνήθως σταδιακά, δηλ., αρχίζει με τα μικρά συμπτώματα που γίνονται βαθμιαία πιο αξιοπρόσεχτα και τελευταία εντονότερα.

Τι μπορώ να κάνω;


Πρίν να αρχίσει οποιαδήποτε θεραπεία ένα άτομο πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να επιλύσει τα συμπτώματα από μόνο του/της. Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι να φορεθεί ένα στήριγμα ή ένας νάρθηκας καρπών τη νύχτα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι λυγίζουν τον καρπό στη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας τη συνθήκη. Με την ευθυγράμμιση του καρπού κατά τη διάρκεια του ύπνου υπάρχει πιθανότητα για καλύτερη πίεση στον καρπιαίο σωλήνα.

Φορώντας το στήριγμα καρπών τη νύχτα ένα άτομο πρέπει επίσης να πάρει μη-στεροειδή  αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή ibuprofenγια να μειώσει την φλεγμονή που συνήθως υπάρχει. Συγχρόνως, συστήνεται και περιορισμός δραστηριοτήτων και επαναλαμβανόμενων κινήσεων του καρπού για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Δοκιμάστε αυτά τα βήματα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες βλέποντας εάν το πρόβλημα επιλύεται. Εάν αυτά τα μέτρα δεν μειώνουν ή δεν αποβάλλουν τα συμπτώματα, μια άμεση επέμβαση είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η θεραπεία.

Ο βελονισμός θα βοηθήσει;


Ο βελονισμός είναι συχνά μια επιτυχής θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Στοχεύει στη μείωση των τοπικών διογκώσεων και στην φλεγμονή του ιδίου του καρπιαίου σωλήνα, χαλαρώνοντας τους μυς του αντιβραχιόνιου.
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεραπείες βελονισμού για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου τοπικά, τη χρήση του ηλεκτροβελονισμού. Η τεχνική και η θεραπεία που επιλέγονται από ένα βελονιστή εξαρτώνται από τον τύπο σώματος ενός ατόμου και τις ιδιαιτερότητες των περιστάσεων (ιστορικό του τραυματισμού, της αρθρίτιδας, της κυκλοφορίας, κ.λπ.).

Ανάλογα με τη δριμύτητα των συμπτωμάτων, ένα άτομο λαμβάνει χαρακτηριστικά δύο εβδομάδες θεραπείες βελονισμού και παρατηρεί συχνά αρκετή βελτίωση.

Η επιτυχία με το βελονισμό εξαρτάται πολύ από τη δυνατότητα ενός προσώπου να μειώσει ή να σταματήσει οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό επιτρέπει στην πίεση στο μεσαίο νεύρο να αποβληθεί χωρίς την επανεμφάνιση του προβλήματος.

Διαφορετικά ο βελονισμός θα μειώσει τα συμπτώματα αλλά δε θα μεταχειριστεί επαρκώς την αιτία. Ενώ οι μεμονωμένες περιστάσεις επηρεάζουν το μήκος της θεραπείας, ο βελονισμός επιτυχώς μεταχειρίζεται ήπια τα έντονα συμπτώματα και δεν έχει καμία αρνητική παρενέργεια.

...επιστροφή
Επιστροφή στο περιεχόμενο