Μετάβαση στο περιεχόμενο


Fibromyalgia ή Οστεο-μυϊκός πόνος

Το Fibromyalgia (FM) είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από το διαδεδομένο οστεο-μυϊκό πόνο, την κούραση, και τα πολλαπλά ευαίσθητα σημεία.
Τα "ευαίσθητα σημεία" αναφέρονται στην ευαισθησία που εμφανίζεται στις συγκεκριμένες, εντοπισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στο λαιμό, τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους, και τα ισχία.

Οι άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο μπορούν επίσης να έχουν διαταραχές ύπνου, πρωινή ακαμψία, σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων, ανησυχία, κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα που αυξάνονται και εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου.

Πόσοι άνθρωποι έχουν Fibromyalgia;

Σύμφωνα με το αμερικανικό κολλέγιο Rheumatology, η Fibromyalgia έχει επιπτώσεις σε 3 έως 6 εκατομμύρια Αμερικανούς. Εμφανίζεται πρώτιστα στις γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης, αλλά τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες μπορούν επίσης να επηρεαστούν.

Τι προκαλεί  την Fibromyalgia;

Αν και η αιτία της Fibromyalgia είναι άγνωστη, οι ερευνητές έχουν διάφορες θεωρίες για τις αιτίες ή την έκρηξη της διαταραχής.
Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό. Αυτή η ζημία μπορεί να έχει επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας μια δυσλειτουργία του νευροενδοκρινικού συστήματος ή των νευροδιαβιβαστών.
Επομένως, ο ασθενής FM παρουσιάζει μια αύξηση στον πόνο λόγω της ανώμαλης αισθητήριας επεξεργασίας στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Υπάρχουν μερικές προτάσεις ότι μπορούν να συνδεθούν με τις αλλαγές στο μεταβολισμό των μυών, όπως η μειωμένη ροή αίματος, οι οποίες προκαλούν την κούραση και τη μειωμένη δύναμη.
Άλλοι θεωρούν ότι το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από έναν μολυσματικό παράγοντα όπως ένας ιός στους ευαίσθητους ανθρώπους. Ο ιός δημιουργείτε από μια παθογόνο καθυστέρηση που αναγκάζει τον ασθενή με  FM να αισθάνεται χρόνια κουρασμένος και πονεμένος-όπως εάν πάλευε με μια μόλυνση.
Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ορμονών κορτιζόνης μπορούν να έχουνε σχέση. Οι ερευνητές μελετούν τη λειτουργία του επινεφρίδιου αδένα (που παράγει cortisol).
Άνθρωποι των οποίων οι οργανισμοί παράγουν ανεπαρκή ποσά cortisol μπορούν να έχουν πολλά από τα συμπτώματα με τους ανθρώπους με FM.

Πώς το οστεο-μυαλγια Fibromyalgia εντοπίζεται στη συμβατική δυτική ιατρική;

Μια διάγνωση βασίζετε σε ένα ιστορικό χρόνιου διαδεδομένου πόνου και στα τέσσερα τεταρτημόρια του σώματος για ένα ελάχιστο διάστημα τριών μηνών.

Το αμερικανικό κολλέγιο Rheumatology (ACR) έχει ορίσει τα κριτήρια για οστεο-μυαλγία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση της διαταραχής. Σύμφωνα με τα κριτήρια ACR, ένα πρόσωπο θεωρείται ότι έχει οστεο-μυαλγία εάν έχει διαδεδομένο πόνο σε σχέση με την ευαισθησία του σε τουλάχιστον 11 από 18 συγκεκριμένων ευαίσθητων περιοχών.

Acupuncture and Fibromyalgia  -  Βελονισμός και οστεο-μυαλγία

Αυτήν την περίοδο, η σύγχρονη ιατρική έχει πολύ λίγες επιλογές για τον ασθενή με οστεο-μυαλγία. NSAID (μη-steroidal αντιφλεγμονώδη, όπως Tylenol ή Advil), οι μυοχαλαρωτικές ουσίες και τα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να χορηγηθούν αλλά είναι συχνά ελάχιστα αποτελεσματικά για τους πάσχοντες από οστεο-μυαλγία και έχουν πιθανές παρενέργειες.

Ο βελονισμός έχει καθοριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ότι είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και έχει οριστεί η οστεο-μυαλγία ως έναν από 40 διαφορετικούς όρους που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από το βελονισμό.
Επειδή η κινέζική ιατρική εργάζεται με ένα σύστημα διάγνωσης βασισμένο στα δικά σας συγκεκριμένα σημάδια και συμπτώματα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπιστεί η οστεο-μυαλγία . Αντίθετα από τη δυτική ιατρική, εδώ κάθε ασθενής με οστεο-μυαλγία θεραπεύεται διαφορετικά.

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο που πάσχει από αϋπνία και κατάθλιψη λαμβάνει διαφορετική θεραπεία από κάποιο με το σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Αυτό γίνετε επειδή η κινεζική ιατρική έχει διάφορες διαγνώσεις μέσα από τις οποίες μπορεί να μεταχειριστεί τη οστεο-μυαλγία.

Υπάρχουν πέντε κινέζικες ιατρικές διαγνώσεις κάτω από τις οποίες οι ασθενείς  με οστεο-μυαλγία υπόκεινται. Αυτές οι πέντε διαγνώσεις είναι βασισμένες στις συγκεκριμένες ομάδες συμπτωμάτων (όπως το παράδειγμα άνω). Μέσα σε κάθε μια από αυτές τις πέντε διαγνώσεις, η θεραπεία προσαρμόζεται περαιτέρω στην εστίαση της βασική ανησυχίας που κάθε ασθενής έχει.

Αυτό επιτρέπει στις θεραπείες βελονισμού να μεταχειριστούν κάθε περίπτωση οστεο-μυαλγίας σε ένα πολύ μεμονωμένο και προσωπικό επίπεδο. Αυτή η εστίαση στα μεμονωμένα συμπτώματα είναι που επιτρέπει στο βελονισμό να βοηθήσει τους ασθενείς με οστεο-μυαλγία εκεί που η παραδοσιακή ιατρική δεν μπορεί. Οι ανάγκες κάθε προσώπου καλύπτονται συγκεκριμένα.

Κινεζική βοτανική ιατρική

Τα κινεζικά βότανα χρησιμοποιούνται συνήθως από κοινού με τις συνεδρίες βελονισμού. Αυτό συμβαίνει διότι οι βοτανικές θεραπείες ενισχύουν τις επιρροές του βελονισμού σε ένα βιοχημικό και ενεργητικό επίπεδο.
Οι συνδυασμοί βοτάνων, όπως οι θεραπείες βελονισμού προσαρμόζονται ειδικά στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς. Αυτό σημαίνει ότι από 5 έως 12 μεμονωμένα βότανα συνδυάζονται κάθε φορά για τις συγκεκριμένες ανάγκες ενός ασθενή.

Εξέταση των ριζών οστεο-μυαλγιας

Η κινεζική ιατρική λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το φυσικό και ιατρικό ιστορικό σας. Στην πρώτη επίσκεψή σας, ο βελονιστής σας θα κάνει μια πλήρη ιατρική και φυσική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης των συνηθειών διατροφής σας και του τρόπου ζωής σας καθώς επίσης και της συναισθηματικής υγείας σας.

Ο λόγος για μια τέτοια σε βάθος εξέταση είναι να μπορεί ο βελονιστής σας να καθορίσει την πρωταρχική αιτία του προβλήματος σύμφωνα με μια κινεζική διάγνωση.

Μόλις επιτευχθεί μια διάγνωση, εσείς και ο βελονιστής σας μπορείτε να συζητήσετε τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε οι ίδιοι στο χρόνο μεταξύ των θεραπειών και για το μελλοντικό self-care σας. Από την κλινική εμπειρία μου, έχω βρει ότι υπάρχουν διάφορα κλειδιά που συμβάλλουν στη βέλτιστη υγεία του ασθενή με οστεο-μυαλγία, τα οποία μπορεί να εξεταστούν κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας:

  • Δημιουργία μιας κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής διατροφής

  • Καθορισμός μιας κατάλληλης ρουτίνας άσκησης

  • Εξέταση και διαχείριση οποιωνδήποτε ελλοχευουσών συναισθηματικών αιτιών


Αυτά τα συστατικά επιτρέπουν στους ασθενείς να πάρουν στα χέρια τους την κατάστασή τους, εξοικειώνοντας τους με τα σημάδια και τα συμπτώματά τους και τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτά.

Με αυτά τα εργαλεία και μια κανονική πορεία των θεραπειών βελονισμού και με τη βοτανική θεραπεία, ο ασθενής με Fibromyalgia μπορεί να έχει λιγότερο πόνο και μεγαλύτερη ευκολία.

...επιστροφή
Επιστροφή στο περιεχόμενο