Μετάβαση στο περιεχόμενο


Πονοκέφαλοι

Ο καθένας έχει δοκιμάσει έναν πονοκέφαλο σε κάποιο βαθμό, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό των συνανθρώπων μας πάσχει από χρόνιους πονοκέφαλους, ενώ ένα επίσης μεγάλο ποσοστό πάσχει από ημικρανίες.

Οι πιο κοινοί τύποι χρόνιων πονοκέφαλων είναι πονοκέφαλοι έντασης, ημικρανίες και πονοκέφαλοι κόλπων. Κάθε τύπος παρουσιάζετε με ήπιο έως δριμύ πόνο που συνδέεται με άλλα συμπτώματα όπως η ένταση μυών, η ναυτία ή η πίεση του προσώπου.

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει;

Διάφορες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο βελονισμός είναι πλέον αποτελεσματική επιλογή για τους χρόνιους πονοκέφαλους. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε για αυτό το θέμα την 15η Μαρτίου της BritishMedicalJournalοι ερευνητές διαίρεσαν τυχαία 401 ενηλίκους με χρόνιους πονοκέφαλους σε 2 ομάδες.
Μια ομάδα έλαβε την τυποποιημένη ιατρική φροντίδα ενώ η δεύτερη ομάδα έλαβε 12 συνεδρίες βελονισμού σε τρίμηνη έκταση εκτός από την τυποποιημένη ιατρική φροντίδα. Ένα έτος μετά από την επεξεργασία εκείνοι που έλαβαν το βελονισμό:

  • Αποδεδειγμένα 22 λιγότερες ημέρες με πονοκέφαλους

  • Κάναν 25% λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό τους

  • Έλαβαν 15% λιγότερες μέρες άδειας ασθενείας από την εργασία τους

  • Χρησιμοποίησαν15% λιγότερα φάρμακα


Π̠ώς μπορεί η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική  (TCM) και ο βελονισμός να βοηθήσουν στους πονοκέφαλούς μου;

Στην TCM υπάρχουν πολλές διαφορετικές πιθανές αιτίες για τους πονοκέφαλους. Η διάγνωση του πονοκέφαλου λαμβάνει υπόψη διάφορους τομείς της υγείας ενός ατόμου συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της πέψης και των συναισθηματικών τάσεων όπως ο θυμός και η πίεση ,το άγχος.

Οι πληροφορίες για όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να βοηθήσουν το βελονιστή να διαφοροποιήσει το γενικό σχέδιο καταπολέμησης της δυσαρμονίας που προκαλεί τους πονοκέφαλους. Με τη χρήση του εξατομικευμένου σχεδίου, αντί της διάγνωσης του πονοκέφαλου, ο ασθενής θα δοκιμάσει τη θεραπεία σε πολλούς τομείς της υγείας του συμπεριλαμβανομένων των πονοκέφαλων.

Πως θα είναι οι θεραπείες και πόσες θα χρειαστώ;

Το πρώτο ραντεβού θα περιλάβει μια λεπτομερή συνέντευξη ιατρικού ιστορικού καθώς επίσης και μια συνεδρία βελονισμού. Τα σημεία βελονισμού προσαρμόζονται στα συμπτώματα του μεμονωμένου ασθενή.

Γενικά κατά τη θεραπεία των πονοκέφαλων, οι βελόνες τοποθετούνται στο πρόσωπο, το κεφάλι και το λαιμό αλλά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στα πόδια, τα χέρια, τα μπράτσα και την πλάτη για περίπου 20 λεπτά .

Οι βελόνες είναι μίας χρήσης και η διάμετρος τους όσο μια ανθρώπινη τρίχα. Οι ασθενείς παρουσιάζουν το αίσθημα ελάχιστου ή καθόλου πόνου με την εισαγωγή των βελόνων και αναμένουν με ενδιαφέρον συνήθως τη βαθιά αίσθηση της χαλάρωσης που αισθάνονται κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

Ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστεί συνήθως εξαρτάται από τη ένταση των πονοκέφαλών σας, αν και οι ασθενείς νοιώθουν πολύ καλύτερα μετά από μερικές θεραπείες. Μετά από την πρώτη επίσκεψη, ο βελονιστής θα αναπτύξει ένα σχέδιο επεξεργασίας που θα ορίζει πόσο συχνά και πόσες θεραπείες ο ασθενής θα χρειαστεί.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πιθανά συσσωρευτικά, που σημαίνει ότι αξίζει να έρθει κανείς αρχικά συχνότερα. Αν πάρει θεραπεία αντιμετώπισης δύο φορές την εβδομάδα για δύο εβδομάδες θα καθιερώσει μια τάση θεραπείας που μπορεί έπειτα μόνο να πρέπει να συντηρηθεί από εβδομαδιαίες ή τελικά μηνιαίες θεραπείες.

Εάν λάβει κανείς την δέσμευση να πάρει θεραπεία αντιμετώπισης αρχικά τακτικά, ο βελονισμός θα έχει μια σημαντικότερη επίδραση και θα χρειαστεί λιγότερες θεραπείες μακροπρόθεσμα.

...επιστροφή
Επιστροφή στο περιεχόμενο