Μετάβαση στο περιεχόμενο


Πόνος τακουνιών

Τα κεντρίσματα τακουνιών και το πελματικό fascitis συνδέονται συνήθως και συγχέονται με τον πόνο των τακουνιών, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ένα κέντρισμα τακουνιών είναι μια κατάθεση ασβεστίου στο κόκκαλο calcaneus ή τακουνιών.

Εντοπίζεται από τις ακτινογραφία όπου παρουσιάζεται σαν μια προεξοχή του κόκκαλου από το τακούνι. Η πελματική λωρίδα είναι ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει τους μυς του πέλματος του ποδιού που τρέχει από το τακούνι στη καμάρα του ποδιού. Βοηθά να διατηρηθεί η αψίδα του ποδιού και διαβιβάζει το βάρος πέρα από το πόδι.

Το πελματικό fascitis είναι μια φλεγμονή αυτού του ιστού και παρουσιάζετε ως πόνος στο κατώτατο σημείο του ποδιού. Ενώ 70% των ασθενών με πελματικό fascitis έχουν τα κεντρίσματα τακουνιών, 50% των ασθενών με τα κεντρίσματα τακουνιών δεν έχουν το πελματικό fascitis. Επομένως δεν είναι γνωστό εάν η μια διάγνωση είναι εξαρτώμενη ή λόγω άλλης.
Το κύριο σύμπτωμα που οι ασθενείς παρουσιάζουν είναι δριμύς πόνος όταν στέκονται αρχικά το πρωί. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει μετά από λεπτά αλλά συνήθως επιστρέφει αργότερα στην ημέρα μετά από την παρατεταμένη στάση ή τη δραστηριότητα.

Είναι ο βελονισμός μια αποτελεσματική θεραπεία;

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσουν οι μυς και ο συνδετικός ιστός του ποδιού, να μειώσει την φλεγμονή και να υποκινήσει το σώμα για να απελευθερώσει ενδορφίνες. Αυτό συγκρατεί τον πόνο καθώς η θεραπεία επιταχύνει.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και να ρυθμιστούν οποιοιδήποτε παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στον πόνο των τακουνιών. Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, που περιορίζει το χρονικό διάστημα της στάσης η  αντιμετώπιση των ζητημάτων βάρους είναι συχνά χρήσιμη.

Επιπλέον, το τέντωμα των μυών σε κανονική βάση και η εξέταση των υποδημάτων κάποιου είναι χρήσιμα.
Συνδυάζοντας το βελονισμό τις ρυθμίσεις του τρόπου ζωής και περιορισμό του χρονικού διαστήματος που στέκονται οι ασθενείς, μπορούν να παρέχουν μιας μακράς διαρκείας ανακούφιση από τον πόνο τακουνιών και ποδιών. Ακόμα συχνά οι άνθρωποι αντισταθμίζουν τον πόνο τακουνιών με το να περπατήσουν διαφορετικά και την αλλαγή της στάσης τους.

Αυτό οδηγεί στον πόνο σε άλλα μέρη του σώματος όπως τα πόδια, ισχία και χαμηλώνει πίσω. Οι συνεδρίες βελονισμού μπορούν να βοηθήσουν "να επανισορροπήσουν" το σώμα με την απελευθέρωση της έντασης σε όλα τα σχετικά μέρη του σώματος εστιάζοντας στην πηγή του προβλήματος - τα πόδια.

...επιστροφή
Επιστροφή στο περιεχόμενο